lördag 3 oktober 2015

Idol 2015: Andra fredagsfinalen

Igår var det dags för den andra fredagsfinalen. Undertecknad missade dock showen på grund av illa vald karriär där man jobbar kvällar, helger, nätter och alla andra udda tider då vanligt folk är lediga. Nästa liv ska jag bli kontorist.

Men nu har jag sett reprisen på paddan, så här kommer en resumé.

Temat för kvällen var one hit wonders. Många av låtarna var säkert tio år gamla och eftersom merparten av deltagarna inte är särskilt mycket äldre än så var det för många helt okända verk. 16-åringen Anna-Sofia hade till exempel hört endast tre av låtarna förut enligt egen utsago. Trots det rev hon av en hyfsad version av "Schackles" men tjejen är ju onödigt ung alltså. Jag tycker åtminstone att man ska gå ut gymnasiet innan man slängs ut på idolgolvet, även om man råkar va assnygg i vallmo som Bard mycket riktigt påpekade. En annan ungdom är Kalixjäntan Tove. Jag har fram tills nu inte förstått vad juryn och svenska folket ser i henne men gårdagens framträdande gav mersmak, stabil sång och heltäckande kläder på kroppen, ett helt nytt koncept i Idol. Juryn tyckte dock inte det var trovärdigt att en så ung tjej sjöng "Don't Mess With My Man". Men om det är trovärdighet de är ute efter kan de väl sluta plocka ut blöjbarn på audition.

Killarna var som vanligt de starkast lysande stjärnorna, Allra mest gnistrade det om Magnus, trots att han hade på sig en calicifärgad polotröja. Han sjöng "Tainted Love" och charmade alla med sina glittriga ögon och djupa norrländska. Hur det än går för Mange i Idol kan jag redan nu se honom göra en karriär av att sitta i Dobidoo och sprida mysig fredagsstämning till svenska folket, och det är sannerligen inte alla människor som besitter den egenskapen. Frans framträdande var ett fall framåt, men efter förra veckans magplask hade han iofs inte många andra håll att falla åt. Om han bara skaffar sig en personlighet tror jag han kan växa sig in i den här tävlingen. Han sjunger ju som en liten ängel när han väl lyckas pricka en ton.

Axel famlade tyvärr lite i mörkret denna vecka men får väl skylla sig själv när han väljer en så töntig låt som "Save Tonight". 

Simon drog på sig det konstigaste han kunde hitta i klädväg och gjorde en solid version av "Somebody That I Used To Know" men man har sett bättre från honom. En som återigen levererade var Örebrosonen Martin, artisten som egentligen gör allting fel på scenen men som vi alla älskar ändå. Expressens krönikör sa det egentligen bäst, "Han är anspråkslös, rör sig okoordinerat, men ändå fyller han ut scenen på ett sätt som ingen annan har lyckats med i år."

Adam åkte ut. Synd för honom men något Idolmaterial var han väl aldrig, till exempel var han ju gammal som gatan med sina 25(!) år.

Tove "Don't Mess Wit My Man" Burman


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar