torsdag 24 december 2009

2008 års bästa album

5. Jamey Johnson - That Lonesome Song
Ett av förra årets mest upphausade album, med all rätt. Det finns egentligen ingenting som är dåligt eller äns mediokert på that lonesome song. Mr Johnson besitter en av de bästa stämmorna i modern country och med den levererar han svulstig countrymusik. Lyssna framför allt på that lonesome song, in color och stars in alabama.

4. Emmylou Harris - All I Intended to Be
Those sad melodies, oh how they comfort me, sweet Emmylou. Ja hon har onekligen en förmåga att skriva sorgliga låtar vilket Joey + Rory också fattat. All I Intended to Be är inte heller något direkt uppåttjack men ibland måste man ju bara bryta ihop innan man kan komma igen. Bästa låtarna är gold (duett med Dolly Parton) och not enough som gärna får spelas på min begravning (om man nu får prata om sånt, peppar peppar - knock on wood).

3. Joey + Rory - The Life of a Song
Om Joey + Rory skulle vara ett djur skulle de vara en liten knubbsälsbebis, ungefär så farlig är deras musik, kika bara på den här nya julsången så fattar ni vad jag pratar om www.roughstock.com/video/joey-and-rory-it-s-christmas-time. The Life of a Song är trots detta (eller tack vare kanske?) lite av ett mästerverk. Bäst är sweet emmylou, to say goodbye och Rorys hängslebyxa.

2. Kasey Chambers & Shane Nicholson - Rattlin' Bones
De både australiensiska musikerna tillika äkta makarna Kasey och Shane slog förra året sina kloka huvuden ihop och spelade in 14 låtar, den ena bättre än den andra. Det är mycket banjos, baktakt och allmänt countrysound upphöjt till fyra, men jag älskart. The devil's inside my head har jag nästan lyssnat sönder men den håller än och once in a while är en annan favorit som prickar in både baktakt och banjo med bravur.

1. Kathy Mattea - Coal
Coal är en samling låtar med den gemensamma nämnaren kol, konstigt tycker ni kanske och det tycker jag med. Men lo and behold, Coal visade sig vara 2008 års bästa album. Det är mer än bara musik, det är en saga om det ömse vidriga och ömse ljuvliga kolgruvelivet. Jag tänker inte äns tipsa om några speciella låtar för det här albumet ska sväljas med hull och hår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar