onsdag 23 december 2009

2008 års bästa album

Detta var ett fantastiskt år för ett countryfreak som jag. Både nya och gamla artister spottade fram otroligt bra musik. Här kommer top 10 - 6. Imorn kommer tomten med top 5!

10. Jewel - Perfectly Clear
Alaskafödda Jewel Kilcher har länge varit en personlig favorit. Med låtar som you were meant for me och who will save your soul intog hon en stabil roll som vis/folksångerska eller kanske vis folksångerska? Med tiden har hennes musik blivit mer och mer poppigt lättsmält. Hennes senaste album Perfectly Clear är dock ett countryalbum helt plötsligt (märkligt med artister som byter genre på det här viset). Det märkliga till trots så är det en finfin samling låtar. Speciellt bra är anyone but you, loved by tou (cowboys waltz) och perfectly clear. Kombinationen bra låtar och fantastisk sångröst är det vinnande konceptet för Jewel.

9. Zac Brown Band - The Foundation
Ett glatt album om fötter i vattnet, öl i handen och friterad kyckling - livets hörnstenar med andra ord. The Foundation är bandets debut och dem har helt klart prickat in ett eget sound som det bara inte går att inte gilla. Min favoritlåt är den lite lugnare highway 20 ride som är helt magisk (om man inte är allergisk mot lite tramsiga/övertydliga texter). Zac Brown och co går med säkerhet en ljus framtid till mötes.

8. Patty Loveless - Sleepless Nights
Miss Loveless har varit i gamet ett tag men blir bara bättre och bättre. Sleepless Nights har jag skrivit om tidigare här på bloggen och jag håller fast vid att det är ett fantastiskt album. Det drar igång med riviga why baby why och sen rullar det bara på. Bäst är Pattys röst som går som en elektrisk stöt genom kroppen. Lyssna och njut.

7. Ashton Shepherd - Sounds So Good
I've got a cold beer in my right hand. Så börjar Ashtons debutalbum och redan där har man ju förstått att det här är en kvinna i min smak. Med ett lagom kaxigt skivomslag och bred "alabamska" skiljer hon sig en hel del från de lite mer slätstrukna kvinnliga artisterna, ni vet vilka ni är Carrie Underwood och Taylor Swift. Att Ashton i verkliga livet är helylle och blev fru och mamma redan som 19-åring kan vi ju försöka förtränga. Bästa låten är i alla fall the bigger the heart, försök att sitta still till den om du kan.

6. Sugarland - Love on the Inside
Superhiten all i want to do har retat gallfeber på många med sin doobidoobiga refräng. Jag tillhör dock den skara som älskar den. Det är lite så med Jennifer och Christian, de kan va lite too much. Jag tycker emellertid att de är härligt gapiga, sentimentala och honky tonky på en och samma gång. Already gone, very last country song och take me as i am är mina favoriter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar