tisdag 14 juni 2016

Kerstin EM-bloggar! Sverige - Irland 1-1

Europamästerskapen i fotboll är igång sedan ett par dagar tillbaka. Givetvis kommer jag blogga om det eftersom jag är lite av en jack of all trades (master of none).

Sverige debuterade mot Irland. Denna lilla republik väst om England och Wales men söder om Nordirland som egentligen alla tillhör kungadömet Storbritannien men som i just fotboll hackas upp i alla möjliga små nationer. Du ser ju till exempel inte Walesare på säg ett maraton, då är han ju britt kort och gott. Jag förblir förbluffad inför detta, kan någon förklara? (Finns säkert tusen faktafel i detta stycke, varsågod att håna mig för dem).

Men nu till matchen! Och vi tar väl det viktigaste först, klädkampen. Sveriges gula hemmaställ visade sig vara en stor besvikelse, tre ränder längs sidan och snäll rundad hals, men framförallt helt obefintlig passform. Jag gillar det tajtare snittet som till exempel Tjeckerna bjöd på i matchen som spelades före Sveriges. Men det är kanske inte Adidas fel att de svenska spelarna har taniga kvinnokroppar som inte går att klä. Jag menar titta bara på Lustigs ben, inte konstigt att något gick sönder i ljumskregionen bara 44 minuter in i EM, han har ju inte en muskel på kroppen.

Märkligt nog lyckades Irland med bedriften att ha en ännu fulare dress, trots härliga färger att jobba med. Därför knapp visst till Sverige i stilkampen.

Spelet så. Sverige öppnade nervöst. Passen satt cirka två meter bakom adress och så kan man inte spela boll. Irland var ettrigare och verkade inte drabbade av stundens allvar på samma förlamande sätt. Ändå 0-0 när signal för halvtid ljöd, vilket Sverige kan tacka sin himmelska fader för, det var verkligen inte deras egna förtjänst nämligen. Andreas Isaksson gjorde dock ett par solida räddningar och bevisade varför han får förtroendet år efter år mellan stolparna. Även han skulle dock må väl av en och annan squat för att fylla ut de fladdrande shortsen.

I halvtidsvila satt Pops och kompani i studion och bedrövades över det svenska spelet. Tydligen fanns det inte i deras sinnevärld att Sverige skulle leverera en tam debut, trots att de gjort just det tusen gånger förr. Både ”experterna” och Hamrén tyckte allt var Marcus Bergs fel och gav honom ett par minuter till i andra innan han byttes ut mot något ”festligare” i form av tidernas mest överskattade fotbollsspelare John Guidetti.

Andra halvlek blev direkt en kallsup, 1-0 till Irland via Wes Hoolahans känsliga högerfot. Men därefter bättre drag i Sverige. Mycket tack vare Martin Olsson som sprang som en stressad sköterska i en vårdavdelningskorridor på en fredagkväll längs vänsterkanten. Zlatan Ibrahimovic gjorde inte många rätt men hans blotta närvaro verkar ju generera mål. Kvitteringen får därför tillskrivas honom trots att det var en stackars irländare sist på boll.

Matchen slutar 1-1, men hade lika gärna kunnat bli en stor seger till irländarna. Tur att sporten går ut på att göra mål och inte på att spela fotboll.

Matchens lirare: Andreas Isaksson
Matchens snacks: Aass pilsner och simhallsbaconsnacks

Livet i dess allra renaste form.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar