måndag 29 februari 2016

Melodifestivalen 2016: Deltävling 4 Gävle

I lördags befann sig mellofesten i Gävle. Ungefär på samma breddgrad befann sig undertecknad, men med en helt annan agenda. Jag var i Mora för att heja fram min brorsa i Öppet spår på söndagen. Brorsan var snabb som en vessla men nog ordat om det. Triumfen har redan stigit honom åt huvudet.

Kvällens proglamderduo bestod i Gina (som vanligt) och Sarah Dawn Finer som verkligen blivit ett fullblodsproffs. Tyvärr fick hon ett tämligen trist manus att jobba med. Överlag borde SVT gaska upp sig gällande humordelen av programmet. Skämten är så simpla att man kan se dem komma flera kilometer innan punchline.

Så till musiken, som även den har en del övrigt att önska. Omgång fyra bjöd ändå på ett par ljusglimtar i mörkret. Skalan går idag därför i Bengt Fritiofssons klassiska solskala.

1. Eclipse - Runaways
Pudelrock hör inte hemma på ett schlagergolv, inte heller i ett modernt samhälle.
Betyg: 2 solar

2. Dolly Style - Rollercoaster
Dolly Styles hysteriska pop är verkligen hemsk på alla sätt. "Rollercoaster" var ungefär lika njutbar som ett migränanfall.
Betyg: 1 sol

3. Martin Stenmarck - Du tar mig tillbaks
Den gamle schlagervinnaren från 2005 ställde sig på scenen och sopade iväg säsongens, kanske faktiskt hela schlagerhistoriens sämsta melodi. Stort grattis till alla er som tog en treminuter pinkpaus precis nu.
Betyg: Solförmörkelse 

4. Linda Bengtzing - Killer Girl
Från en schlagerveteran till en annan. I svallvågorna av Stenmarcks flopp framstod detta som helt okej. Men egentligen var ju det här också bara ett sorgligt försök att klamra sig fast i en branch som sedan länge gått vidare från gladpop á la "Jag ljuger så bra". Ändå plus i kanten för Bengtzings showmannaship och stora triceps. 
Betyg: 2 solar

5. Frans - If I Were Sorry
Med en högst medioker sångröst och obefintligt scenspråk visade sjuttonåriga Frans vad svenska folket vill ha. De vill ha okonstlat och äkta, de vill inte ha tre minuter av hysteri. "If I Were Sorry" bestod egentligen bara av en liten tonslinga, men som den satte sig i bakhuvudet! Jag har nynnat på den nonstop sen jag först hörde den.
Betyg: 4 solar

6. Panetoz - Håll om mig hårt
Man får vara bra kliniskt deprimerad för att inte ryckas med i Panetoz glada sång- och dansnummer. Grabbarna levererade en svängig bit i klassiskt Panetozsnitt. Så klart inte lika bra som deras magiska "Dansa Pausa", men lika svängig!
Betyg: 4 solar

7. Molly Sandén - Youniverse
Det har gått inflation i den här typen av mörka och mystiska nummer. I år har ju även Isa och Oscar Zia stått och sett allvarsamma ut på en schlagerscen. För det första ska schlager vara glatt och otvunget, för det andra har jag svårt att ta deras tre minuter av melankoli på allvar när de resten av tiden mest utstrålar disneyklubb. Mollys låt var ändå helt okej, speciellt om man lyssnar på Spotify och slipper det dramatiska scenspråket (samtliga låtar finns ju nu ute i offentligheten).
Betyg: 3 solar

Vidare till final gick Frans och Molly. En andra chans får Panetoz och tyvärr också Dolly Style.
Frasse back in the day.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar