måndag 19 augusti 2013

Aoife O'Donovan - Fossils

Sångerskan med det konstiga namnet (uttalas EE-fa) är blott trettio år men har hunnit med en hel del under sin karriär. Hon har frontat bluegrassbandet Crooked Still samtidigt(!) som hon lirat i folkgruppen Sometimes Why. Dessa konstellationer har släppt en hel drös album och som om detta inte vore nog så har hon under tiden också gett ut två solo EP:s och så nu en fullängdsplatta, Fossils, som släpptes i juni.

Fossils är en stämningsfull platta som passar alla med lite förkärlek till späda kvinnoröster á Alison Krauss. O’Donovan sjunger riktigt fint, nästan lika fint som Krauss (tro det eller ej!). Krauss har ju också snott öppningsnummer ”Lay My Burden Down” till senaste plattan Paper Airplane.(2011). Så att hon även är en kompetent låtskrivare råder det väl inget tvivel om. Låtarna kräver dock ett par lyssningar för att sätta sig. Vid första lyssningen var jag faktiskt inte alls särskilt imponerad, det kändes konstlat och överarbetat, det var svårt att urskilja några vettiga melodier. Men en efter en kröp de fram, de vackra berättelserna och sen också melodierna.

Så ha tålamod, Fossils sitter inne på en riktig låtskatt om man bara ger det lite tid. Lyssna bara på ”Red & White & Blue & Gold, ”Oh Mama”, ”Briar Rose” och ”Thursday’s Child” ett par gånger på repeat så trillar ni nog också dit.

Betyg: 4 (av 5)

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar