söndag 15 december 2013

Jewel - kvinnan, myten, legenden

Jag hade en ganska lång period för ett par år sedan då jag verkligen avgudade Jewel, sparven från Alaska. Hon slog igenom med "You Were Meant For Me" som till dags dato också väl är hennes största hit.  Hon har släppt ett par riktigt kompetenta popalbum under sin långa karriär. Till exempel Spirit från 1995 med magiska låtar som "Deep Water", "What's Simple Is True" och "Hands". Tio år senare släpptes Goodbye Alice In Wonderland  med hits som "Words Get In The Way" och "Where You Are". Två album som jag för alltid kommer klassa som två av popvärldens bästa.Någonstans i slutet av 00-talet fick Jewel för sig att bli countrymusiker. Underligt nog svalnade då mitt intresse för den skönsjungande amerikanen. Musiken har blivit slätstruken och låter väldigt likt all annan blaséartad country som ju verkligen står en upp i halsen. Visst har hon gjort en och annan helt okej countryvisa men hennes popmusik är hästlängder bättre än countryn. Senaste countryplattan släpptes 2010, därefter har hon tagit ytterligare en riktning åt det töntiga hållet och spelat in två plattor med barnmusik (but why?)."Satisfied", en av de bättre låtarna inspelade under countryeran.

Snabbfakta Jewel Kilcher:
Namn: se ovan, heter dock egentligen Juel men blingade till det med ett w för att få till ett bättre artistnamn.
Född: 1974 i Payson, Utah. Men uppvuxen i Alaska.
Familj: Gift med proffsrodeocowboysaren (japp det är ett jobb i amerika) Ty Murray. Tillsammans har de Sonen Kase, två bast.

Jag har knåpat ihop en spotifylista med de allra bästa Jewellåtarna. Länk här.

3 kommentarer:

 1. Börjar du ledsna på country? Mycket pop numera på bloggen ! OBS ingen kritik - bara en fråga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ledsnat lite på den kommersiella countryn kanske men det går lite i vågor. Just nu är jag inne i lite av ett popstim men det kan gå över vilken dag som helst!

   Radera
 2. Vad tycker du om Slow-Fox (Sofia Henrikson)?? Din stil kanske?

  SvaraRadera