söndag 9 maj 2010

Whitney Duncan - Right Road Now

Whitney Duncan slog igenom år 2007 i den amerikanska tv-showen Nashville Star (typ idol men country). Hon kom på femte plats men lyckades ändå knipa åt sig ett skivkontrakt.

Innan Nashville Star ägde rum hade dock Duncan redan hunnit släppa ett minialbum (endast sex låtar) utan att involvera någon jobbig skivbolagsdirektör. Dessutom var hon så tidigt som år 2004 och nosade på stjärnlivet genom den fina My World Is Over som blev en duett med Kenny Rogers och hamnade på hans 42 Ultimate Hits album. Att skriva låtar till andra artister är för övrigt en liten hobby hon roat sig med genom åren.

Right Road Now är alltså hennes första ”riktiga” album och släpptes för cirka en månad sedan. Musikstilen är mer popcountry än renodlad country, tänk en korsning mellan Taylor Swift och Miranda Lambert ungefär.

Om man bara skulle se en bild på Duncan skulle man nog tippa att hon har en ljus och änglalik stämma, hon är verkligen galet vacker. Men där misstar man sig, hon har faktiskt en ganska mörk och murrig röst och det är framförallt den som är det vinnande konceptet på skivan.

Låtarna är överlag helt okej om ändå lite intetsägande. Ett par undantag finns dock. When I Said I Would har helt klart ett skönt gung och en refräng som lätt fastnar. Skinny Dippin’ är också bra och lite lagom fräck, vem gillar inte en text som denna liksom?

We took off our clothes
Threw 'em in the bushes
Mud between our toes
Bare white tushes


Men min absoluta favorit är The Bed That You Made. Här går Duncan loss i klassiskt ”what you did to me I’m doing back to you”- manér och visar var skåpet stå. En otroligt rivig låt som bara blir bättre för varje lyssning.

Duncan kan mellan varven bli lite gapig att lyssna på men stundtals gnistrar det till ordentligt om hennes musik. Hon är dessutom bara 25 år så räkna med att höra mer av gaphalsen i framtiden.

betyg: 3,5 (av 5)

Ett nästan identiskt inlägg kan ni läsa på http://www.countrykanalen.se/. Där ska jag framöver skriva lite då och då. Så dit får ni surfa in och förutom att läsa mina inlägg dubbla gånger tycker jag ni ska kika runt på sidan och förkovra er i all mysig country som den har att erbjuda.

1 kommentar:

  1. Kul Kerstin! Då väntar jag bara på att få se vissa övriga inlägg på www.ornitologkanalen.se

    SvaraRadera