onsdag 7 februari 2018

Toby Keith - The Bus Songs

Toby Keith är en av de riktiga giganterna inom countryn. Han har släppt en helt obegriplig mängd plattor. Sedan debuten 1993(!) har han i princip lanserat en ny platta varje år.

Senaste verket är en samling låtar som tidigare ansetts för vulgära eller för politiskt inkorrekta för att spelas in på seriösa countryplattor. Tack vare just det har de givetvis blivit succéer inför förfriskad livepublik och framförallt för de amerikanska trupperna under de 11 år som Keith turnerat för dem.

Jag gillar konceptet på The Bus Songs. Här har den där knasiga låten, som man annars bara brukar se som en humoristisk avslutning på en platta, fått ta över hela showen. Dock är det en del som skaver här textmässigt. Framförallt kvinnosynen som på vissa spår är under all kritik, till exempel "Runnin' Block". Men det är också meningen gissar jag, att sticka ut och provocera. Och har man hållit på i över 20 år (och har turen att vara en vit man) så kan man ta sig friheten att göra lite som man vill.

Något motvilligt gillar jag ändå Toby Keiths bussånger. Det svänger och på några håll fnissade jag till åt de tramsiga texterna. En entertainer ut i fingerspetsarna är han utan tvekan om än med ett något felkalibrerat moraliskt kompass.

Betyg: 3,5 (av 5)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar