lördag 22 oktober 2016

Kerstin vänskapsmatchbloggar! OCH Idol 2016: fjärde fredagsfinalen

Håll i hatten, här kommer ett mycket udda inlägg om den vackra landskampen mellan ett av världens bästa fotbollslag och lilla Iran samt en alltid så träffsäker analys av idolaspiranternas resa mot pophimmelen. Alltså kan ni sluta läsa nu om ni surfade in här för seriös musikjournalistik.

Först fotboll. Sverige hade i en vänskaplig anda bjudit in Iran för en match på gamla Ullevi. Iran har en något tvivelaktig (massiv underdrift!) kvinnosyn och har egentligen bara sysslat med damfotboll i tio år. Rent fotbollsmässigt ligger de ljusår efter Sverige och blev också en tämligen lättsmält mumsbitför svenskarna. Men! Sättet de spelade! Helt naivt gick de in i matchen och bara öste. De är alltså så orutinerade att de ännu inte kommit på idén att backa hem när man möter ett av världens bästa lag, så himla rart.

Sverige var så klart överlägsna och körde över det svaga försvaret i första halvlek. Den ständigt övertaggade Olivia Schough gjorde hattrick och faktiskt också backen Magdalena Eriksson av alla människor. Dessutom nätade Mimmi Larsson, vem det nu är? Till andra halvlek hade hela fem spelare bytts ut och den nya femman var trots enormt bollövertag oförmögna att göra mål.

Samtidigt på fyran har Idol kommit igång. Temat för kvällen är en hitlåt från födelseåret. Adrian är först ut och gör en okej version av Whitney Houstons "My Love Is Your Love" från år 2000, herregud föddes pojken igår eller?

Åter till fotbollen för att skaka av mig den obehagliga upptäckten att jag är dubbelt så gammal som idolerna. Här händer inte mycket, Lisa Dahlkvist skjuter ett skott två meter över mål och jag blir genast på lite bättre humör av någon annans misslyckande.

Nicole sedan på Idol som plötsligt visade en personlig sida, inte ett öga tort när hon berättade om sin pappa som gick bort för ett par år sedan. Själva uppträdandet var dock karaktäristiskt mjäkigt.

Tillbaka till fotbollen som nu är inne på slutminuterna. Iran lyckas hålla nollan i andra halvlek och trots storförlust är det bara leenden på de iranska spelarna när visslan ljuder efter 90 minuter. De tar fram sina mobiler och tar groupies med publiken. Kanske är det den vackraste scenen som någonsin utspelats på en fotbollsplan. Pia Sundhage gör inte saken sämre med sin tårögda segerintervju.

På Idol har nu ett par deltagare seglat förbi utan att riktigt beröra. Men Liam är som vanligt vass i sång och allmän utstrålning, likaså Rebecka som idag var sist ut. Man hade precis hämtat sig från fotbollens känslosamma slutminuter så kommer hon och berättar om åren som mobbad och att hon på riktigt inte förstår varför. Inte jag heller, urgulligare människa får man väl leta efter? Sjunga kan hon också, fantastiskt bra till och med.

Ut ur leken åkte Adrian. Tillbaka till dagiset för honom alltså.

Vilken härlig TV-kväll. Tack för mig.

Kerstins Country Music Blog stödjer Iranska damlandslaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar