torsdag 2 januari 2014

Årets album plats 10 till 6

Då har man precis nyktrat till från nyårsaftons intensiva firande (obs ironi!) så här kommer plats 10 till 6 av årets bästa album.

10. Heidi Feek - The Only
Heidi Feek överraskade oss alla när hon plötsligt skaffade sig en utstrålning. Att hon kunde sjunga visste vi ju redan men tidigare hade hon bara gjort det i sega visor som inte gjort en människa glad. På debutplattan däremot svänger det ordentligt. Elgitarrer samsas med klassiska countryarrangemang och det hela toppas med Heidis karaktäristiska murriga röst. Det är helt klart en av årets bästa countrydebuter.

9. Lune - Music & Sports
De flesta känner henne säkert som "Leave The World Behind You"-Lune men det lille popundret som egentligen heter Linnéa Martinson är så mycket mer än så. Alla som har sett henne live vet att hon troligtvis har en skruv lös men gränsen mellan genialitet och galenskap är ju oerhört luddig. Debutplattan Music & Sports bjuder på ett stycke populärmusik som kommer gå till historien som ett av 2013 års bästa. Lyssna bara på magnifika "Standing Eagle" till exempel så fattar ni. Och fattar ni inte så har ni dålig musiksmak.

8. Lori McKenna - Massachusetts
Den rutinerade countrysångerskan har gjort en karriär av att vara något av en helylle soccer mom men hennes musik är betydligt mer spännande än så. Med en övertygande röst sjunger hon countryvisor rakt från hjärtat, man kan riktigt höra darret på rösten. Hennes sjunde studioplatta visade sig också innehålla en hel drös riktigt bra låtar som till exempel "Salt", "Susanna" och "Grown Up Now".

7. Haim - Days Are Gone
Systrarna från Kalifornien tog världen med storm med sin debutplatta Days Are Gone. Jag skulle gärna vilja vara lite svår och dissa deras hajpade pop men det går tyvärr inte. Systrarna Haim är unga, snygga och helt sjukt begåvade. Så det är väl bara att tippa på hatten och gratulera systrarna till deras osannolika tur i genlotteriet. Bästa spåren är "Falling", "Forever", "The Wire", "If I Could Change Your Mind", "Don't Save Me" och "Let Me Go". Gillar du inte dessa låtar så är du tyvärr kliniskt död.

6. Steve Martin & Edie Brickell - Love Has Come For You
Att jag gillar den banjolirande aktören Steve Martin är ett känt faktum här på bloggen men när han i våras plötsligt släppte ett album ihop med hippe folkrockaren Edie Brickell höll jag nästan på att kissa på mig i ren njutning. Edie Brickells nonchalanta stämma passade som handen i handsken över en smattrande banjoslinga. Årets Bluegrassplatta utan konkurrens!

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar