söndag 31 januari 2016

Kulturnatten 2016

Som vanligt när det vankas kulturnatt i den här staden går graderna neråt nollan och luften fylls med en fuktig, vedervärdig kyla. I sedvanlig ordning är jag också underklädd trots att jag lider av grav köldallergi, att jag aldrig lär mig!

Kulturnatten i Växjö är ett initiativ från Växjö kommun där hela stadens ateljéer, teatrar, uteställen och andra etablissemang håller öppet all night long och bjuder på kultur i alla dess former. Det hela är mycket hektiskt och man tänker varje år att det ju är urbota korkat att trycka in allt på samma natt. Hur som helst verkar det vara så här kronobergaren vill konsumera sin kultur för folk hade verkligen gått man ur huse för att insupa den kulturella andan. För många innebär visst kultur att man går till en krog och dricker öl. Det var smockat i barerna. Och handen på hjärtat så finns det väl ingen vackrare konstform än en kall bärs i vinternatten? Eller en kall bärs punkt.

Av kulturnattens kulturutbud gladdes jag särskilt av minitrumpeterna under invigningen som bjöd på en fanfar som var lika enkel som vacker. Därefter bjöds man på ett gammeldags fyrverkeri orkestrerat av Pyro Smålands krutbruk. Eldklot for åt alla håll och kanter och det var en kittlande upplevelse eftersom man inte hade en aning om det hela gick enligt plan eller om det gick käpprätt åt helvete. Det var oavsett vilket mycket vackert i den svarta natten.

Det är förövrigt ett smärre mirakel om ingen trillade och bröt höften där uppe på kullen vid Ringsberg och Kristineberg där invigningen ägde rum. Det var kolsvart och på marken låg sladdar, rötter och annat livsfarligt som kan innebära början på slutet för den åldrande människan. Inte okej Växjö kommun!

Efter invigningen åt vi burgare på stans senaste burgarställe Umami Monkey och sen blev det öl på Bishops följt av eldshow utanför museet följt av avslutningsöl uppe på Tak. Där var det så mycket folk att vi bokstavligt talat fick stå ute på taket i den sibiriska kylan och inta vår dryck.

Jag gillar den här typen av evenemang men ser ändå stor förbättringspotential. Till nästa år hoppas jag därför på öltält med infravärme. Tack för mig.

Fyrverkeriet i bakgrunden

4 kommentarer:

 1. Varför lägger man en kulturnatt sista helgen i januari? är min fråga till de som "har hand om ét" Vad är det för fel på sista helgen i augusti ( fast i augusti har vi Karl-Oskar dagarna kom jag just på) eller september så man slipper frysa häcken av sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sista september hade varit perfekt! Men då hade jag säkert som klädanalfabet tagit på mig nån nätt skinnjacka och ändå frusit ihjäl.

   Radera
 2. Fast ändå härligt med kulturanda i krispig vinter som ger lite ljus i mörkret, tänker jag!

  Kram Joey

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite synd att det inte var typ förrförra helgen bara då det var riktigt vackert vinterväder. Men absolut en trevlig grej!

   Radera