lördag 26 december 2015

Årets bästa plattor plats 5 till 1

Countryoraklet ger er årets bästa plattor!

5. Brandi Carlile - The Firewatcher's Daughter
Den gode Carlile har skämt bort oss riktigt ordentligt på senare år med det ena magnifika skivsläppet efter det andra. På The Firewatcher's Daughter tog hon sitt patenterade folksound åt det rockigare hållet och det blev föga förvånande hur bra som helst!

4. Sam Outlaw - Angeleno
Kanske var jag först i Sverige med att upptäcka den urbana cowboyen från Kalifornien. Han kom ju på första plats redan förra året på denna ärofyllda lista i och med sin självtitulerade EP. Angeleno är hans officiella debut och klart som korvspad är det fantastisk country (det visste jag ju redan). Sam sjunger med en sällsynt sammetslen röst och låtar som "Country Love Song", "It Might Kill Me" och "Love Her For A While" är balsam för själen. Tyvärr har plattan halkat ur Spotify och finns inte att köpa på iTunes förrän en bit in i januari, kanske kan man köpa en fysisk CD (haha!) någonstans. Det går dock att lyssna på plattan på hans Bandcampsida tillsvidare.

3. Kacey Musgraves - Pageant Material
Kacey har snabbt seglat upp som en av de största inom den kommersiella countryn. Inte konstigt kanske när man följer upp sin pangdebut med ännu ett mästerverk. Pageant Material är en musikalisk fröjd men är också, precis som debutplattan, en nagel i ögat på alla hemska amerikaner som har en människosyn som Donald Trump.

2. Frankie Lee - American Dreamer
Redan på första raden på "High and Dry" förstår man att Frankie Lees debutplatta är något alldeles extra. Dels sjunger han ju som en österrikisk körgosse, men han skriver också låtar rakt från hjärtat och man får vara bra död inombords för att inte beröras av hans stilrena amerikana. Det finns inte ett enda snedkliv på de tio spåren men kanske glimmar det till lite extra om just "High And Dry" och pianoballaden med samma titel som plattan "American Dreamer".

1. Andrew Combs - All These Dreams
Texassonen Andrew Combs släppte sin andra studioplatta i mars, i april upptäckte jag den och sedan dess har egentligen inget annat låtit riktigt bra. Det är ungefär som när jag upptäckte tequilaölen, vanlig öl smakar ingenting längre. Ska ni ta med er någonting från musikåret 2015 så låt det vara denna pärla till platta. Kräma på volymen på max och lyssna på mästerverk som "Nothing To Lose", "Foolin'", "In The Name Of You" och "Month Of Bad Habits" och försök att komma på någon anledning till att lyssna på något annat, någonsin igen.

vi är topp 5!

5 kommentarer:

 1. Fina val (hade inte förväntat mig något annat). Är bara den dära Combs jag inte håller med om faktiskt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ser din topp tio ut då?! (Combs är bäst!)

   Radera
  2. Hmm... ja, jag slände ihop en spontan topp10-lista åt dig:
   10. Cox Family - Gone Like the Cotton
   9. Six String Yada - Diluted Roots
   8. Crash n Recovery - Deep in the Woods
   7. Gibson Brothers - Brotherhood
   6. Kacey Musgraves - Pageant Material
   5. Daniel Romano - If I've Only One Time Askin'
   4. Dunderhead - Dunderhead
   3. Ellen Sundberg - White Smoke & Pines
   2. Sam Outlaw - Ghost Town
   1. Various Artists - Ortophonic Joy: the 1927 Bristol Sessions Revisited

   Radera
 2. Men Kelsey Waldon hade ju varit given etta, om inte hennes skiva hade givits ut i mitten av 2014. Årets upptäckt helt klart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med om Kelsey Waldon! Övriga val också intressanta, ska kolla upp förstaplatsen (ingen aning om vad det är).

   Radera