onsdag 26 augusti 2015

VM-krönika

Friidrotts-VM pågår för fulla muggar. En av de riktigt heta potäterna har varit den 33-åriga sprintern Justin Gatlin som sedan 2010 är tillbaka på löparbanan efter en fyra år lång dopingavstängning, den andra i hans karriär. Första gången var han bara 19 år och hade en skvätt amfetamin i blodet, men inte i syfte att dopa sig utan som medicinering mot ADHD, något han tagit sedan barnsben. Straffet blev ändock två år men efter ett år hävdes avstängningen då friidrottsförbundet kom fram till att det inte var en medveten doping.

Ett par år senare, år 2006, fann man igen konstiga substanser i Gatlins blod. Denna gången handlade det om anabola steroider, en något svårare drog att snacka bort. Straffet blev åtta år men även detta halverades då man väl från fridrottsförbundets tyckte lite synd om grabben sedan första felaktiga avstängningen.

Alltså har Gatlin varit avstängd sammanlagt fem år från all fom av friidrottade. Man kan tycka att man i ett civiliserat samhälle då avtjänat sitt straff. Men idrotten fungerar visst inte så. Gatlin får inför varje lopp utstå burop från publiken och efteråt får han svara på puckade frågor om hans förflutna. Typ "Vad fort du springer, kan det bero på att du dopade dig för tio år sedan"? Hatten av till Gatlin som ännu inte skallat någon av reportrarna. Jag menar här har vi en kille som uppenbarligen älskar sin sport så mycket att han är villig att stå där i buropen och glåporden och så hinner han inte ens hämta andan efter ett lopp förrän någon ettrig reporter står där och hugger. Media verkar förresten själva ha ett litet VM i hur man på bästa sett kan förnedra Justin Gatlin, den stora fuskaren.

För det första, det var tio år sedan. Han har avtjänat sitt straff, låt oss alla förlåta och gå vidare. För det andra, i SVT-studion har Pops och compani ältat dessa två avstängningar upprepade gånger men inte ett ord om att den första var helt felaktigt dömd. Man målar upp honom till en superfuskare trots att det alltså handlar om ett positivt dopingtest. Och för det tredje, han har dopat sig, han har inte dödat någon. Lite perspektiv på det hela vore på sin plats.

Man pratar så mycket om rättvisa inom idrott. Att man i rättvisans namn inte kan tillåta doping. Jag skulle vilja hävda motsatsen! Var i ligger rättvisan att födas med svinlånga ben, sådana som Usain Bolt med sina 1.95 meter har? Var i ligger rättvisan att födas med extrem syreupptagningsförmåga som till exempel Charlotte Kalla? Ska man skipa någon form av rättvisa i idrotten skulle man väl se till att de som inte föds med superförutsättningar ändå ges samma möjlighet som de unika individer som haft den goda turen att ha dopingen inbyggd i kromosomuppsättningen.


1 kommentar: