torsdag 12 mars 2015

Maxida Märak & Downhill Bluegrass Band - Mountain Songs and Other Stories

Aldrig förr har det spelats så mycket samisk jojk i den här bloggarkvarten. Jon-Henrics härliga schlager har spelats flitigt och nu har jag också upptäckt Maxida Märaks magiska stämma (tack vare Smålands Country Club-nytt som damp ner i brevlådan igår).

Maxida Märak har förutom ett jättefräsigt namn också en radda talanger vad det verkar. Hon sjunger, rappar, jojkar, spelar teater och håller på. Dessutom ägnar hon sig åt renskötsel som vilken jockmockjocke som helst. Vilken tjej alltså! 

Trots att hon kanske är ett helt nytt namn för er kan jag nästan garantera att ni redan hört henne. Det är nämligen hon som jojkar i början av Mando Diaos "Love Last Forever", som ju också var officiella låten till skid-VM I Falun (om ni nu legat i koma och missat det).

I november förra året släppte hon plattan Mountain Songs and Other Stories ihop med svenska bluegrassbandet Downhill Bluegrass Band. Jag hade liksom på känn att kombinationen jojk och bluegrass kunde bli rätt intressant men jag var inte beredd på att fullständigt knockas av den vackra jojken. Men plattan bjuder också på vanlig sång, något som Maxida också behärskar mer än väl. Hon sjunger dessutom på både engelska och samiska och alla dessa variationer gör ju att det är svårt att tröttna på de fina bergsångerna.

Plattan är också ett samarbete med sametinget för att belysa att vi ska vara lite räddare om vår vackra natur och inte gräva gruvor all over the place.

Bästa spår: "The Mountain", "Gåhttse Gieres Corey", "You'll Never Leave Harlan Alive", "How Can You Sell What's Mine", "Nikesunnas Joik".

Betyg: 4 (av 5)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar