onsdag 12 november 2014

Fotbollsgalan 1914

Jag missade fotbollsgalan i måndags eftersom jag hade fullt upp med att titta på sommarpratarna på grannkanalen. Inte för att jag tycker Sommarpratarna är särskilt underhållande men det får mig i alla fall inte att må fysiskt illa.

För ärligt talat hur svårt ska det vara att slänga ihop en fotbollsgala som inte fullständigt pissar på de fotbollsspelare som råkar vara av det kvinnliga könet?

Jag tror vi alla fattar att herrfotboll så att säga spelar i en annan liga. De skjuter hårdare och så. Manliga fotbollsspelare kan leva på sin sport ganska långt ner i gärdsgårdsserierna medan kvinnor får bolla(!) både jobb och fotbollsspel även om det tillhör eliten i Sverige. Det är kanske inte helt rättvist men sådan är kapitalismen. Herrfotboll genererar helt enkelt mer pengar för folk är mer intresserade av den. Jag köper det.

Men så en dag per år har fotbollsförbundet ihop med TV4 fria tyglar att ändra på den bilden, att få Sverige att sluta slicka Zlatans röv och öppna sina ögon för andra kompetenta svenska fotbollsspelare. Säg till exempel Therese Sjögran, som förutom att vara en av världens skickligaste mittfältare också spelat 200 landskamper. Jag upprepar, tvåhundra. Det är alltså ingen som har gjort det innan, ingen har ens varit i närheten. Anders Svensson som är den meste landslagsspelaren på herrsidan har spelat 52 matcher färre än Sjögran.

200-jubileumet hade dock inte gått förbi TV4, de hade till och med förberett en hyllning men valde att klippa bort det på grund av hjärnsläpp tidsbrist.

Som grädde på patriarkatmoset sitter sedan Zlatan på presskonferens och spelar helt oförstående när han får frågan om det var rätt av TV4 att klippa bort den tilltänkta hyllningen till Sjögran, ” Ska alla som var på galan få ett varsitt pris så alla blir nöjda?”

Nej Zlatan. Men hon som spelat flest landskamper genom tiderna och 104 landskamper fler än du kanske skulle få någon form av erkännande.

Det faktum att han kan slänga ur sig en sådan kommentar utan att någon säger ifrån bevisar bara att media har sina tungor så långt upp i hans vältränade röv att jag nu befarar att de kanske aldrig hittar ut.

Therese Sjögran i aftonskrud.
Ps. Jag är så jävla trött på Zlatan.

2 kommentarer:

  1. Håller med dig i stort. Men det stora misstaget är ju att låta TV4 få sända sådana här galor. Så jäkla amatörmässigt som den kanalen agerar. Visst fanns det tid att hylla Sjögran om man velat. Det var ju minst 45 minuter reklam under de två timmar man hade till förfogande. Och ville man inte ta bort någon företagsreklam så kunde man åtminstone plockat bort några eller alla av förhandsreklam av kommande program. Zlatan står oss upp i halsen - men det gör också all denna förbaskade reklam - eller hur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo men visst är det tröttsamt med reklam, håller med dig helt! Och så klart de hade tid att hylla henne, de valde ju bara att inte göra det.

      Radera